Door ventilatie een beter binnenklimaat

Wist u dat u door ventilatie een beter binnenklimaat krijgt ? Bij toeval ontdekte ik dit op de site van een fabrikant van verwarmings-apparatuur, onder de sectie “energiebespaartips”.

Door de aanwezige lucht in uw woning regelmatig te verversen , daalt de luchtvochtigheid en drogere lucht is nu eenmaal makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Dit zorgt er dus ook voor dat het minder energie kost om de kamer weer op te warmen. Een bijkomend voordeel is dat dezelfde kamertemperatuur als prettiger wordt ervaren, dan wanneer vochtige lucht verwarmd wordt.Door ventilatie een beter binnenklimaat

Dit kan bereikt worden door het zogenaamde stootventileren, waarbij u 5 tot 10 minuten de vensters tegen elkaar openzet en er tocht ontstaat. Hierdoor wordt de binnenlucht in zijn geheel vervangen door buitenlucht. Zorg er wel voor dat u de thermostaat naar beneden draait, zodat de CV-ketel niet aanslaat op het moment dat u aan het ventileren bent.

Een handig hulpmiddel kan een weerstation of hygrometer zijn, zodat u ook kunt zien dat het luchtvochtigheidspercentage in de kamer daalt, terwijl u aan het ventileren bent.

Zo ziet u maar dat u op een simpele manier energie kunt besparen zonder te hoeven investeren en het bovendien meer comfort oplevert.