Douchewater verspilling

Onlangs ben ik begonnen om douchewater verspilling in ons gezin uit te bannen. Ik nam mij voor om niet langer te douchen dan 4 minuten. Om de tijd bij te kunnen houden maak ik gebruik van een waterbestendig horloge wat in de douche op een zichtbare plaats ligt.douchewater verspilling

Het effect hiervan heeft mij erg verbaasd, in de positieve zin van het woord. Het wekelijks waterverbruik daalde direct met ca. 40%. Een forse besparing op de waterrekening, die duidelijk werd nadat ik de jaarafrekening van het waterbedrijf kreeg. Geld terug gekregen en bovendien werd het termijnbedrag bijna gehalveerd.

Ik heb altijd gedacht dat er op dit gebied weinig bespaard kon worden omdat we al een waterbesparende douchekop gebruiken. Een klein onderzoekje op internet maakt duidelijk dat de gemiddelde Nederlander al snel 8 minuten doucht. Ook blijken er, bij onder andere Bespaarbazaar, vele producten op de markt te zijn die waterverbruik drastisch kunnen verlagen.

Waterbesparende ecobooster voorkomt douchewater verspilling.

Zo is er bijvoorbeeld een timer/zandloper beschikbaar die je tijdens het douchen bewust maakt van de duur van de douchebeurt. Daarnaast zijn er tussenkoppelingen beschikbaar die de hoeveelheid water verlagen, zonder dat je dit merkt in de kracht van de waterstraal.

 

 

Tevens viel het mij op dat het gasverbruik naar beneden ging, wat te verklaren valt doordat de CV-ketel minder lang bezig is om water te verwarmen.

Al met al een win-win situatie omdat verandering van mijn douche-gedrag een lagere water- en gasrekening tot gevolg heeft en ik bovendien een steentje bijdraag aan het milieu.