Einde van de gloeilamp

Na jaren van trouwe dienst, is nu het einde van de gloeilamp in zicht. Vanaf morgen, 1 september 2012, mogen winkels geen nieuwe voorraad meer inslaan en moeten de laatste exemplaren verkocht worden.

Zelf kocht ik al langer geen gloeilampen meer. Dit omdat bijna alle energie die een gloeilamp verbruikt, circa 80%, wordt omgezet in warmte. Wat een verspilling! De alternatieven zijn LED- en spaarlampen. Deze beide soorten zijn dan wel duurder in aanschaf maar het energieverbruik is fors lager. Ik moet wel erkennen dat beide soorten ook weer nadelen kennen, maar dit valt voor mij beter te accepteren dan het nodeloos verspillen van stroom.Einde van de gloeilamp

Spaarlampen zijn niet direct op volle lichtsterkte, maar na een halve minuut zijn ze dit wel. Om deze reden zijn ze dan ook minder geschikt om vaak uit en in te schakelen, zoals bijvoorbeeld gebeurt met buitenlampen die in- en uitschakelen bij het passeren van mens en dier.  Voor de situaties waar ze wel geschikt zijn leveren ze de zelfde lichtprestaties voor ongeveer een kwart van de stroom die een gloeilamp nodig heeft. Ook is de levensduur bijna 10 maal zo lang als een gewone gloeilamp.

De LED-lamp verbruikt zelfs nog minder dan een spaarlamp. Waar je een normale gloeilamp van 40 watt kunt vervangen voor een spaarlamp van ca. 10 watt, volstaat een LED-lamp van 3 watt. Bovendien is de levensduur van een LED-lamp 2 keer zo lang dan een spaarlamp (20 keer langer dan een gloeilamp).

LED-lampen zijn bovendien direct op volle sterkte en dus ook geschikt voor in- en uitschakelen. Nadeel op dit moment is nog de aanschafprijs en het aanbod. Waar gloeilampen slechts enkele euro’s kostten, geldt voor een redelijke gloeilamp dat dit al snel 10 euro is (afhankelijk van soort en merk). Echter de besparing in stroomkosten zorgt ervoor dat de iets hogere aanschafprijs relatief snel terugverdiend is (zie ook de pagina besparen op verlichting op deze website).

Ook is het aanbod nu nog beperkter maar met het nieuwe verbod op verkoop van gloeilampen, zal dit slechts een kwestie van tijd zijn (alle gangbare formaten zoals E14, E27 en GU10 fittingen zijn al wel volop verkrijgbaar bij winkels zoals LED-world )

Tot slot nog een persoonlijke ervaring die ik wil delen met betrekking tot gebruik van LED-lampen. Mijn ervaring is dat de onbekende Chinese, vaak ook goedkopere, merken minder prettig (minder warm) licht opleveren en ook relatief snel kapot gaan. Wilt u prettig en betrouwbaar licht geef dan een fractie meer uit zodat u er meer en langer plezier van heeft.

Mijn persoonlijk motto moge duidelijk zijn: hallo LED-lamp, tot ziens gloeilamp !