Energie besparen levert direct geld op

De energierekening is, na woonlasten en verzekeringen, één van de hoogste maandelijks terugkerende kostenposten. Een methode om deze rekening te drukken is te kiezen voor een voordelige energieleverancier (zie ook het artikel op deze website genaamd: energieleveranciers vergelijken ). Maar dat dit niet de enige methode is, is iets wat velen zich niet realiseren. Energie besparen is een methode die minstens net zoveel geld op levert dan het switchen van energieleverancier.

Vaak zijn er eenvoudig snel winsten te boeken. Meestal zelfs zonder vervanging van apparatuur of investeringen.Energie besparen

Een eenvoudig voorbeeld is het regelmatig ijsvrij maken van de diepvries (zie ook het artikel op deze website genaamd: stroom besparen door de vriezer te ontijzen ). In mijn geval leidde dit tot een besparing van 150 kWh op jaarbasis. Mijn energierekening daalt hierdoor met circa 5% .

 

 

Een ander voorbeeld van energie besparen is het gebruik van de wasmachine. Vaak wordt er gedacht dat met hoge temperaturen de was schoner wordt, maar met moderne wasmiddelen is dit lang niet altijd nodig. Wist u dat het elektrisch verbruik van de wasmachine afneemt als u op een lagere temperatuur wast?

Voor mijn wasmachine geldt het volgende verbruik:

  • AEG Lavamat 74530 Wasmachine: wasbeurt (kort) 60 graden : 0,94 kWh
  • AEG Lavamat 74530 Wasmachine: wasbeurt (kort) 40 graden : 0,60 kWh
  • AEG Lavamat 74530 Wasmachine: wasbeurt (kort) 30 graden: 0,32  kWh

Dus door per week een wasbeurt van 60 graden te vervangen door een wasbeurt van 40 bespaar ik per week 0,34 kWh. Op jaarbasis scheelt dit alleen al 20 kWh.

Energie besparen met gas tikt snel aan

Een mooi voorbeeld van een grote vorm van energie besparen is de invloed van het sluiten van een radiator die nutteloos aan stond. In mijn geval was er sprake van een kamer die niet gebruikt, maar waar toch een radiator verwarmd werd. Het dagelijks gasverbruik liep hierdoor op tot soms bijna 8 kuub gas in de winter. Na het sluiten van de radiator kwam het dagverbruik niet meer boven de 5 kuub uit. Een besparing van 3 kuub per dag en op maandbasis al gauw 90 kuub. Rekening houdend met een kuubprijs van ca. 65 eurocent scheelt dit al snel bijna 60 euro per maand.

Zo zie je maar dat er veel winst te behalen valt met energie besparen, zonder gekke fratsen uit te moeten halen.