Dat het openen of sluiten van een radiator invloed kan hebben op je gasverbruik wist ik, maar dat het effect van slechts 1 radiator zo groot kan zijn wist ik niet.Ik kwam er achter door het sluiten van een radiator op de zolderkamer. Mijn dagverbruik ging van bijna 8 m3 naar ongeveer 5 m3 per dag. Conclusie: je kunt energie besparen met een radiatorthermostaat.
Ondank dat de zolderkamer niet warmer werd dan 18 – 19 graden, bleek de invloed er van op het gasverbruik relatief groot, namelijk bijna 90 m3 per maand. Geen peuleschil dus.
Met een gewone radiatorknop kun je een radiator niet regelen. Of de radiator wordt warm op volle kracht of doet helemaal niets. Maar met een radiatorthermostaat kun je een radiator wel regelen, wat ook wel afknijpen genoemd wordt.
Met de knop op de radiatorthermostaat kun je de toevoer van warm water naar de radiator regelen, in stappen van 1 tot en met 5. Dit komt, afhankelijk van het merk/type, overeen met een temperatuur van 8 graden tot ongeveer 28 graden.
Op deze manier kun je dus de temperatuur in een bepaalde ruimte onafhankelijk van de kamerthermostaat regelen. Bijvoorbeeld in een kinderkamer kun je de thermostaat op 1 zetten tijdens de nacht, wanneer er gespeeld wordt zet je de thermostaat op 4 zodat het behaaglijk warm is.
Ook de badkamer is hiervan een voorbeeld. ‘s Ochtends en in de avond is het prettig dat het warm is in de badkamer. Maar de badkamer overdag warm houden is overbodig en verspilt onnodig gas.
Met behulp van een radiatorthermostaat kun je de temperatuur in een ruimte (anders dan de kamer waar de kamerthermostaat hangt) regelen en bovendien gas besparen.
Radiatorthermostaat automatisch regelen
Wanneer je dit dagelijks meerdere malen moet aanpassen voor meerdere ruimtes, dan is het een heel gedoe. Daarnaast loop je het risico dat je het vergeet, wat resulteert in een koude of te warme kamer, waardoor je onnodig gas gas verbruikt.
Een aantal fabrikanten hebben hiervoor een oplossing bedacht door dit automatisch te doen. Een zogenaamde digitale radiatorthermostaat.
Met behulp van wat elektronica wordt de temperatuur geregeld, zoals je het hebt geprogrammeerd. Bijvoorbeeld ‘s ochtends van 7 tot 8 uur lekker warm in de badkamer, overdag uit en ‘s avonds weer een uurtje warm.
Een dergelijke digitale radiatorthermostaat kan op iedere radiator geplaatst worden waar reeds een handmatige radiatorthermostaat aanwezig (van de meest gangbare merken zoals Honeywell of Heimeier). De bestaande draaiknop wordt dan vervangen door een digitale draaiknop (radiatoren met een reguliere knop zullen eerst voorzien moeten worden van een handmatige thermostaatknop).
P.S. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de webshop van Conrad waar uitvoeringen van verschillende fabrikanten staan, inclusief handige reviews van mensen die reeds een digitale radiatorthermostaat in gebruik hebben genomen. De link leidt naar de variant van Honeywell, maar wanneer je links op de categorie “Programmeerbare radiatorthermostaten” klikt zie je ook de varianten van andere fabrikanten.