Energie-weetjes

Energie-weetjes zijn op deze pagina aanwezig om u een indruk te geven van het energieverbruik in Nederland. Aan de hand van deze energie-weetjes kunt u vaststellen of uw eigen energieverbruik afwijkt van gemiddelden. Uiteraard moet hierbij in rekening gehouden worden met specifieke situaties. Dit maakt het vergelijken met gemiddelde huishoudens lastig.

Als voorbeeld noem ik de stand van het het huis. Een beschut staand huis zal zuinig met energie omspringen. Een huis wat volledig op de ruimte staat zal minder zuinig zijn. Een ander voorbeeld wat een vertekend beeld kan geven is het fenomeen thuiswerken. Twee dagen per week thuiswerken zal invloed kunnen hebben op zowel stroom- als ook op gasverbruik.  Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te bedenken.

Onderstaande energie-weetjes zijn gemiddelden in Nederland. Het geeft dus een indicatie en kan worden gebruikt als streefwaarden. In geval uw eigen energieverbruik hoger ligt.

Energie-weetjes

Gemiddeld gasverbruik in Nederland per type woning (in m3 gas per jaar):

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar in m3
Flat 1.050
Tussenwoning 1.450
Hoekwoning 1.750
2 onder 1 kap 1.850
Vrijstaand 2.450

 

Gemiddeld stroomverbruik  bij aantal personen in het huishouden (per jaar in kWh):

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld stroomverbruik per jaar in kWh
1 2.400
2 3.550
3 4.150
4 4.750
5 5.350
6 5.450

 

Bron: Energiebedrijf Nuon

 

 

Weten wat het stroomverbruik van apparatuur is?

Hiervoor verwijs ik u naar de pagina “hoeveel watt” elders op deze site en door er op te klikken in deze regel. Op deze pagina is ook een verwijzing naar een energie-meter zodat u het energieverbruik zelf kunt meten.

Ook is het internet een prima middel om een indicatie te krijgen van stroomverbruik.

Energie-weetjes , om uw eigen energieverbruik mee te vergelijken