Energieleveranciers vergelijken

De beste besparing op je energierekening is nog altijd zo weinig mogelijk energie verbruiken. Toch loont het ook om je eens te verdiepen in de tarieven van de verschillende aanbieders en dus is de titel van dit artikel “energieleveranciers vergelijken”.

 

Energieleveranciers vergelijken wordt je tegenwoordig makkelijk gemaakt met allerlei vergelijkingswebsites en initiatieven om gezamenlijk energie in te kopen met bijvoorbeeld de consumentenbond. Regelmatig hoor je in het nieuws dat consument tot wel 500 euro per jaar laten liggen door gemakshalve bij een energieleverancier te blijven plakken.

Ik wou er het mijne van weten en besloot om mij er eens echt in te verdiepen.


Als eerste viel mij op dat de energieleveranciers elkaar beconcurreren met verschillen in tarieven van honderdsten van centen. Hier en daar ontdekte ik uitschieters van meer of minder dan een hele cent. Ik kon mij niet voorstellen dat met verschil in honderdsten van centen er tot 500 euro per jaar te besparen zou zijn.Gewapend met een excel sheet met daarin mijn jaarverbruik stroop ik de websites af van alle bekende, maar ook minder bekende, leveranciers.

Nauwkeurig het tarief noteren van de eenheidsprijzen voor kWh en M3 en vervolgens excel uit laten rekenen wat een energieleverancier per jaar in rekening brengt. Simpelweg door de eenheidsprijs te vermenigvuldigen met mijn jaarverbruik van stroom en gas.

 

Addertje onder het gras bij energieleveranciers vergelijken

Na de tarieven goed vergeleken te hebben was het wel duidelijk, de eenheidstarieven van de aanbieders liggen dusdanig dicht bij elkaar dat het prijsverschil nooit veel meer kan zijn dan enkele tientjes. Maar waar zat het verschil dan ? Waarom lokken leveranciers je met de mooiste cadeautjes als je overstapt, ze moeten dit toch ergens terugverdienen?

En in één keer had ik het door. Het verschil zat niet in de eenheidsprijs (en ook niet in de belastingen want die zijn natuurlijk gelijk), maar in de tarieven voor vastrecht. Dit is te vergelijken met de abonnementsprijs die je maandelijks betaalt.

Hierin ontdekte ik bizarre verschillen. Variërend van twee euro per maand tot leveranciers die hiervoor zelfs 7 euro per maand in rekening brengen. Al snel werd het duidelijk, hoe lager de eenheidsprijs van een leverancier hoe hoger het vastrecht per maand was.

energieleveranciers vergelijken

Vooral de aanbieders die een hoog vastrecht per maand rekenen, weten dit goed te verbergen op website (het is voor alle aanbieders te vinden en soms moet je echt even goed zoeken).

Dus hoe lager het tarief en hoe mooier het overstapcadeau (in de vorm van bijvoorbeeld Ipads of in de vorm van korting), hoe hoger het vastrecht per maand.

 

Energieleveranciers vergelijken

 

Mijn tip aan jullie: neem bij energieleveranciers vergelijken zowel de eenheidsprijs alsook het vastrecht per maand mee in je berekening. Doe er je voordeel mee!!