Gasverbruik minderen

Gasverbruik minderen in huis en tevens van warmte genieten, vereist het dat gas met een zo hoog mogelijk rendement omgezet wordt in warm en ook zo lang mogelijk vast wordt gehouden.

 

Efficiënt stoken = gasverbruik minderen :

Tegenwoordig zijn er moderne HR-ketels (hoog-rendement ketels) en gaskachels verkrijgbaar die minder gas verbruiken en dezelfde hoeveelheid  warmte (of zelfs meer) opleveren dan verouderde toestellen. Het kan dus lonen om uw bestaande toestel te vervangen door een efficiëntere uitvoering.

In geval van verwarming met behulp van een CV-installatie is het tevens van belang dat de waterdruk in de leidingen regelmatig gecontroleerd wordt. De juiste druk zorgt voor meer warmte-afgifte van een radiator en ook het ontluchten van een radiator draagt hier aan bij.

Ook het gebruik van een klok-thermostaat kan er voor zorgen dat er minder gas verstookt wordt, doordat deze op bepaalde tijden automatisch opwarmt of er juist mee stopt (wanneer u gaat slapen en vergeet om de thermostaat terug te draaien zal een juist geprogrammeerde klok-thermostaat er voor zorgen dat er ‘s nachts niet onnodig veel gestookt wordt).

Er zijn zelfs thermostaten verkrijgbaar die kunnen constateren dat er niemand thuis is en de temperatuur naar beneden bijstellen.

Daarnaast is het de moeite waar om de muren achter radiatoren te voorzien van radiatorfolie zodat de muur niet verwarmd wordt maar de warme lucht gaat stromen.

 

Vitrages en rolgordijnen kunnen er voor zorgen dat ramen minder kou afgeven met als gevolg dat de warmte langer behouden blijft. Ook wordt het weglekken van warmte hiermee voorkomen.

 

Isolatie:

Een goede isolatie zal er voor zorgen dat warmte wordt vastgehouden en kou geen kans krijgt om binnen te dringen. Specialisten op dit gebied kunnen u hier alles over vertellen en deze kunnen u vaak ook vertellen of bepaalde isolatie-aanpassingen recht geven op subsidie van de overheid.

 

Ook zijn er hiervoor hulpmiddelen/materialen verkrijgbaar die u zelf makkelijk kunt plaatsen zoals:

  • deurveren die er voor zorgen dat deuren niet onnodig open blijven staan en warmte verdwijnt.
  • tochtstrippen
  • brievenbusafsluiters
  • isolatie-materiaal om CV-leidingen aanbrengen.

 

TIP:

tegenwoordig zijn er warmte-verliesmeters verkrijgbaar die u kunnen helpen om te constateren waar er warmte verloren gaat en er sprake is van bijvoorbeeld tocht.