Stroomkosten verlagen

Om direct de stroomkosten verlagen is het van belang om het elektriciteitsverbruik naar beneden te brengen. Dit kan door:

  1. het elektrisch vermogen te verlagen.
  2. de tijd dat het apparaat stroom gebruikt te verlagen (beide verlagen kan natuurlijk ook).

 

Stroomkosten verlagen

 

TIP: Tegenwoordig zijn er energiekosten-meters op de markt die u in het stopcontact kunt plaatsen waarin vervolgens de stekker van het apparaat wordt aangebracht. Deze meter kan, aan de hand van de door u ingegeven kWh prijs, tonen wat het verbruik en bijbehorende kosten zijn gedurende de tijd dat de meter geplaatst is.

 

 

Verbruikstijd minderen = stroomkosten verlagen:

Wanneer bepaalde apparatuur 24 uur per dag aan staat (zoals bijvoorbeeld een internet-router), maar slechts enkele uren per dag echt gebruikt wordt is het aan te raden het apparaat gedurende de niet gebruikte periode simpelweg uit te zetten (stekker eruit of via schakelaar).

 

Linksys internet router die 24 uur per dag aan staat:

* verbruik per maand  3,65 kWh   = 3,65    kWh x € 0,35  =  €    1,28

* verbruik per jaar    43,80 kWh    = 43,80 kWh x € 0,35   =  €   15,33

Linksys internet router die 4 uur per dag aan staat:

* verbruik per maand 0,61 kWh   =   0,61 kWh x € 0,35    =  €    0,21

* verbruik per jaar     7,3 kWh      = 7,3 kWh   x € 0,35    =   €   2,55

 

Op jaarbasis zal dit de stroomkosten verlagen met € 12,78 !

 

Wanneer u 10 vergelijkbare situaties aantreft en aanpast,  kunt u de stroomkosten verlagen met € 127,80 per jaar.

 

Elektrisch vermogen minderen:

Om het elektrisch vermogen te minderen  zal het betreffende apparaat vervangen moeten worden door een variant die minder elektriciteit gebruikt. Een goed voorbeeld is het vervangen van een oude koelkast door een nieuwe energie-zuinige koelkast (met een A+ of A++ label).

 

Wanneer u op deze manier het elektriciteitsverbruik wilt gaan verlagen zult u eerst geld moeten investeren in een nieuw apparaat. Waarbij er een afweging gemaakt dient te worden tussen de prijs van het nieuwe apparaat en de jaarlijkse besparing die dit oplevert.

Leveranciers van nieuwe apparatuur weten tegenwoordig goed te melden wat het te verwachten jaarlijks energie-verbruik zal zijn.

 

 

 

Ook valt te denken aan het vervangen van een klassieke gloeilamp (waarbij veel energie verloren wordt in warmte) door een LED- of spaarlamp.

Voor advies hierover verwijzen u naar onze speciale pagina over besparen op verlichting.