Gas besparen met een lagere CV watertemperatuur

Gas besparen is en blijft een uitdaging. Bovendien betekent gas besparen ook direct geld besparen. Vandaar dat dit een populair onderwerp is op onze site.

Hoe je dit eenvoudig kunt doen is al eens beschreven in het artikel “Gas besparen door CV instellingen te verbeteren” , elders op deze site. In dit artikel pikken we er één instelling uit om nader te verklaren. Te weten de instelling van de CV-watertemperatuur.

Voor de duidelijkheid hebben we het hier niet over te temperatuur van het warme kraanwater. Maar over de temperatuur van het water wat nodig is om door radiatoren en vloerverwarming te laten stGas besparen door de CV watertemperatuur lager in te stellen.romen.

Om de temperatuur in een vertrek te verwarmen wordt over het algemeen verwarmd water rondgepompt. Meestal is dit door een radiator of vloerverwarmingsintallatie (soms ook in muurverwarming). Hierdoor komt water, wat verwarmd wordt door de CV-installatie, terecht in een radiator of vloerverwarming wat warmte afgeeft en dus de kamertemperatuur verhoogd.

De benodigde watertemperatuur voor radiatoren is een flink stuk hoger dan voor vloerverwarming. Deze laatste wordt ook wel lage temperatuurverwarming genoemd.

Voor radiatoren moet je denken aan temperaturen tot zo’n 80 graden celsius. Vloerverwarming mag niet warmer worden dan 50 graden omdat de verwarmingslussen in de vloer er niet tegen kunnen (om hogere temperaturen te voorkomen is er in deze installaties een beveiliging ingebouwd).

Hoe lager de CV watertemperatuur, hoe meer gas besparen

Vanuit de fabriek staan CV-ketels over het algemeen ingesteld op een afgiftetemperatuur van het CV-water van 80 graden, wat ook meestal de hoogst instelbare temperatuur is. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat een CV-ketel de kamer niet op temperatuur krijgt.

Dit betekent dat de CV-ketel is ingesteld op flinke overcapaciteit, wat ook direct inhoudt dat er niet zuinig gestookt wordt.  Nu is het zo dat CV-ketels een hoger rendement leveren bij lagere watertemperatuur. Hoe lager de temperatuur hoe zuiniger de ketel omgaat met gas.

In het meest gunstige geval kan het rendement van een CV-ketel oplopen tot 107%. Dit klinkt vreemd maar bij lagere temperaturen ontstaat condensatievorming in de ketel waar een moderne HR-ketel slim gebruik van maakt en dus een hoog rendement haalt.

Het terugdraaien van de CV temperatuur op de ketel van 80 naar 60 graden kan, afhankelijk van de omstandigheden, tot 20% gas besparen.

gas besparen

 

Wat is de juiste CV temperatuur ?

Zoals hierboven gemeld is het zo dat hoe lager de temperatuur hoe beter. Het is een kwestie van experimenteren welke temperatuur in uw situatie volstaat (afhankelijk van factoren zoals kamerinhoud, isolatieniveau).

Voor radiatoren  geldt dat een temperatuur van 50 graden voldoende moet zijn om het in het najaar warm te krijgen. Naarmate de buitentemperatuur daalt kan het zijn dat deze enigszins hoger gezet moet worden. Mogelijk is het in uw situatie zelfs zo dat 45 graden voldoende is om mee te starten bij het begin van het stookseizoen.

In het geval van vloerverwarming geldt dat 35 graden een mooie uitgangspostie is. Wellicht lager in het begin van het stookseizoen en mogelijk hoger naarmate de winter strenger wordt.

Zoals gezegd is dit een kwestie van experimenteren in uw persoonlijke situatie maar zeker is dat het structureel lager zetten van de CV watertemperatuur een mooie begin is voor wat betreft gas besparen.

 

TIP: om vast te stellen of uw gasverbruik verbetert raad ik u aan om het volgende artikel eens te lezen, zodat u het gasverbruik kunt koppelen aan weersomstandigheden om het beeld te vervolmaken: gemiddeld gasverbruik .