Gasverbruik berekenen voor warm water en huisverwarming

Gasverbruik berekenen is in principe eenvoudig. Noteer bijvoorbeeld op iedere eerste dag van de maand de gasmeterstand. Trek vervolgens de meterstand van de vorige eerste dag van de maand er vanaf en je weet het verbruik van die maand.

Met een simpele excel-sheet kun je al snel het gasverbruik van verschillende maanden met elkaar vergelijken (of februari 2013 vergelijken met februari 2014), en dus het gasverbruik berekenen.

Maar hoe bepaal je nu welk deel van je gasverbruik op gaat aan het verwarmen van kraan- en douchewater en het koken van eten?

gasverbruik berekenen

Het antwoord hierop is simpel: wanneer je je gasverbruik van de maand juli en augustus bij elkaar optelt en door twee deelt, heb je hiervan een redelijk goed idee gekregen.

Immers in deze maanden zul je normaal gesproken de verwarming niet aan zetten en dus mag je er van uit gaan dat het gemiddeld gasverbruik van deze maanden opgegaan is aan andere dingen dan verwarming.

Gasverbruik berekenen tijdens de vakantieperiode

Houd er wel rekening mee dat dit ook de vakantiemaanden zijn. Dus als je bijvoorbeeld in juli 3 weken met vakantie bent geweest zal er geen gas gebruikt zijn en zul je bijvoorbeeld naar de maand augustus moeten kijken.

Ook zou je kunnen overwegen om in deze maanden het verbruik te noteren van de weken dat je wel thuis bent. Als je dit verbruik deelt door het aantal dagen waarover je gemeten hebt, krijg je een vrij goed beeld van je gemiddeld gasverbruik voor het verwarmen van water en het koken van eten.

Wanneer je vervolgens in meerdere jaren het gasverbruik van juli en augustus berekent en dit omrekent naar gemiddeld gasverbruik per dag zul je een redelijk goed beeld krijgen.

Als je er vanuit gaat dat je warm water verbruik gedurende het hele jaar ongeveer het zelfde is (kijkend naar douchegewoontes en het gebruik van warm kraanwater), kun je stellen dat je je gemiddeld gasverbruik van de maand juli/augustus af kunt trekken van de overige maanden om te bepalen hoeveel gas er aan woningverwarming opgaat en hoeveel aan warm waterverbruik.

Overigens gaat bovenstaande redenering alleen op wanneer je warm water door een CV-ketel of gasgestookte geiser geleverd wordt. Maak je gebruik van een elektrische boiler dan gaat de vlieger niet op.

 

P.S. Zo zie je maar dat gasverbruik berekenen erg simpel is, wil je ook weten hoe je met het gasverbruik berekenen rekening kunt houden met weersomstandigheden lees dan het volgende artikel: gemiddeld gasverbruik .

 

gasverbruik berekenen