Gemiddeld gasverbruik

Aan het eind van het jaar is het tijd om de balans op te maken van het energieverbruik van het afgelopen jaar. Met name het gasverbruik is erg interessant om te onderzoeken, omdat dit relatief duur is en dus mogelijkheden biedt om op te kunnen besparen.

gemiddeld gasverbruik

 

Om gemiddeld gasverbruik goed te kunnen vergelijken, is het van belang om het gasverbruik te koppelen aan de weersomstandigheden.

Alleen zo kun je vaststellen of je gemiddeld gasverbruik is veranderd, waardoor je kunt bepalen of je maatregelen effect hebben gehad.

Dit klinkt ingewikkeld maar is veel makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is Excel en de website: http://mindergas.nl/degree_days_calculation .

In Excel hou je bijvoorbeeld per maand of per jaar bij wat je hebt verbruikt. Op bovenstaande website van mindergas.nl , selecteer je de periode waarover je het gasverbruik hebt bijgehouden, kies je het dichtstbijzijnde KNMI-meetpunt en druk je op de knop bereken. Dit levert je de gewogen graaddagen voor jouw periode en locatie op (voor een uitleg van wat gewogen graaddagen zijn, bekijk je de rest van de website: mindergas.nl )

Stel je woont in Rotterdam en je wilt 2012 onder de loep nemen, dan is de uitkomst van de berekening voor gewogen graaddagen: 2840.

In dit jaar heb je 1250 M3 gas verbruikt.

Om je gemiddeld gasverbruik (gekoppeld aan weersomstandigheden) voor 2012 te berekenen, deel je het gasverbruik door het aantal graaddagen. In dit geval deel je dus 1250 door 2840, wat resulteert in: 0,44 . Dit betekent dan dat je over 2012 een gemiddeld gasverbruik hebt gehad van 0,44 M3 gas per gewogen graaddag. Voor 2012 is je indexcijfer voor gemiddeld gasverbruik dus 0,44.

Voor 2011 doe je hetzelfde en je gemiddeld gasverbruik voor dit jaar komt uit op 0,50 M3 per gewogen graaddag. Dit betekent dat je gemiddeld gasverbruik voor 2012 beter is geweest dan 2011 (een lagere index betekent dat je zuiniger met gas om bent gesprongen).

 

Gemiddeld gasverbruik gebruiken voor conclusie trekken

Wanneer je op deze manier je gemiddeld gasverbruik vergelijkt , kun je dus appels met appels vergelijken.

 

Je kunt op deze manier dus je gemiddeld gasverbruik over elke gewenste periode vergelijken, bijvoorbeeld januari 2011 met januari 2012. Wanneer je bepaalde maatregelen hebt getroffen in je stookgedrag of bijvoorbeeld je vloer van isolatie hebt voorzien dan kun je dus constateren wat je maatregelen voor effect hebben gehad.

Gemiddeld gasverbruik verlaag je simpel met een radiatorthermostaat

P.S. Nog makkelijker is het om op www.mindergas.nl een account aan te maken, je meterstanden opvoeren en vervolgens kun je op deze website allerlei informatie over je gasverbruik zien (bijvoorbeeld een prognose voor je gasverbruik van dit jaar, of de eerste drie maanden van dit jaar met de eerste drie maanden van vorig jaar vergelijken).