Je huis verwarmen met waxinelichtjes

Je leest het goed ! Je huis verwarmen met waxinelichtjes klinkt absurd maar waarom zou het niet kunnen ?

Een brandend waxinelichtje geeft ca. 30 watt af. Volgens mijn berekening met behulp van de blog van Roderick van Domburg zou ik voor mijn zolderkamer, die ‘s winters niet verwarmd wordt, bijna 7 kilowatt nodig zijn om deze op een temperatuur van 20 graden celsius te krijgen.

Dus als 1 waxinelichtje 30 watt afgeeft zou ik 234 waxinelichtjes nodig zijn om het gewenste vermogen van 7 kilowatt te krijgen.Je huis verwarmen met waxinelichtjes

Omdat het aansteken van 234 waxinelichtjes wel heel erg arbeidsintensief is, besluit ik te kijken hoever ik kom met 100 waxinelichtjes. Met een investering van 3 euro koop ik bij de Hema een zak met 100 waxinelichtjes die ongeveer 4 uren zouden moeten branden, wat dus 3 kilowatt zou moeten opleveren.

Vol goede moed plaats ik de waxinelichtjes in groepen van 10 op een schoteltje op de vloer. Een heel werk maar binnen een half uur heb ik alle 100 vlammetjes branden en is het tijd om vast te stellen wat dit met de temperatuur van de zolderkamer doet.

Al snel merk ik dat er warmte vrij komt van de waxinelichtjes en na ongeveer 60 minuten is de temperatuur van 13 graden gestegen naar 15 graden. Zowaar twee graden binnen een uur.

Een kwartier later loopt de temperatuur verder op naar 15,5 en na nog 30 minuten te hebben gewacht staat de thermometer op 16 graden. Dus 3 graden warmer dan aan het begin in minder dan twee uren tijd, ik ben benieuwd waar dit eindigt.

Drie uren na het ontsteken van de eerste waxinelichtjes stopt de snelle stijging en uiteindelijk wordt de maximum-temperatuur 16,8 graden. Vanaf dit punt klimt de temperatuur niet langer en blijft de temperatuur nog bijna een half uur stabiel. Inmiddels beginnen de eerste waxinelichtjes te doven, met name degene die een beetje scheef staan en kaarsvet verliezen, en langzaam doven ze na ongeveer 4 uren gebrand te hebben.

Op het moment van het schrijven van dit artikel is het ondertussen 7 uren na het ontsteken van het eerste kaarsje en de temperatuur zakt inmiddels terug en staat nu op 15 graden. Maar nog steeds 2 graden warmer dan waar ik mee begon 🙂

 

Je huis verwarmen met waxinelichtjes is leuk als experiment , maar om de winter door te komen gaat mijn voorkeur toch uit naar de warmte van de CV. Voor 3 euro had ik ook 5 kuub gas kunnen verstoken, iets waar ik in de winter mijn huis een hele dag van kan verwarmen.

 

P.S. Dit experiment doet mij overigens denken aan het artikel wat ik een aantal jaren geleden heb geschreven, namelijk tocht opsporen met waxinelichtjes .