Met een lager CV vermogen gas besparen

In navolging op het artikel “Gas besparen met een lagere CV watertemperatuur” , elders op deze site, gaan we in dit artikel weer in op gas besparen door middel van een aanpassing in de CV-instellingen: namelijk een lager CV vermogen.

Ditmaal gaat het om de instelling van het vermogen van de CV-ketel. Vanuit de fabriek staan CV-ketels ingesteld op vol vermogen. Het is dan aan de installateur om het vermogen van de CV-ketel af te stemmen op uw installatie. Vaak wordt deze instelling niet aangepast door de installateur, met als gevolg dat uw CV-ketel altijd op vol vermogen draait.Gas besparen met een lager CV vermogen

De situatie die hierbij ontstaat is te vergelijken met het optrekken van een auto. Wanneer je plank gas vertrekt zit je zo op 120 km/h. Doe je dit rustiger dan haal je ook de 120 km/h maar duurt het iets langer. Echter bij rustig wegrijden zul je veel minder brandstof verbruiken.

Door het CV vermogen lager in te stellen wordt uw huis dus net zo warm maar is er minder gas nodig. De gasbesparing die hiermee geboekt kan worden kan oplopen tot 20%. Overigens kan ook het stroomverbruik van de ketel tot wel 40% afnemen.

 

Welk CV vermogen heb ik nodig?

Voordat u het CV vermogen van uw ketel verlaagd moet u weten welk vermogen u nodig heeft. Dit is op een eenvoudige manier te berekenen en voor een uitleg hiervan verwijs ik u graag naar de site: vandomburg.net . Waar u onder het kopje “bereken het vermogen” uitleg zult vinden met betrekking tot het berekenen van het benodigde vermogen.

Het vermogen wordt uitgedrukt in kW (killowatt).

Met behulp van de handleiding van uw CV ketel kunt u het vermogen instellen overeenkomstig met het uitgerekende vermogen voor uw situatie.In de praktijk komt het zelfs voor dat het CV vermogen teruggedraaid kan worden van 24kW naar bijvoorbeeld 12 kW (afhankelijk van het uitgerekende vermogen + een kleine marge).

Overigens is het zo dat deze instelling niet op alle CV-ketels zal kunnen worden uitgevoerd of is het misschien noodzakelijk een installateur te raadplegen (ook googelen op het CV merk , type en de term vermogen instellen zal u verder helpen).

 

CV vermogen