Pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket

Na uitgebreid onderzoek op het internet heb ik in december een pompschakelaar voor de vloerverwarming aangeschaft, voor het bescheiden bedrag van 62 euro.
Uit de vele verhalen van mensen die mij voor waren gegaan, bleek dat een dergelijk apparaat niet alleen zorgt voor een lager stroomverbruik maar ook voor minder herrie.

Het derde voordeel wat het apparaat pretendeert op te leveren is een stabielere kamertemperatuur door minder afkoeling van de vloer.Pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket

Om eerlijk te zijn had ik mijn pomp nog nooit horen draaien, dus ging het mij om stroombesparing en een stabielere temperatuur in de woonkamer (wat naar ik las in de recensies ook voor gasbesparing zou moeten zorgen).

Met behulp van de stroommeter (zie de pagina over stroombesparing) kwam ik tot de conclusie dat mijn pomp een continue verbruik heeft van 40 Watt.
Op jaarbasis is dit een energieverbruik van circa 350 kWh, ongeacht of er nu wel of niet warm water door de leidingen gepompt wordt.

De verklaring voor stroombesparing is dat de pomp alleen nog maar draait wanneer er verwarmd water wordt aangevoerd.
Zodra het water in de leidingen is afgekoeld wordt dit opgemerkt en stopt het rondpompen.

In de zomer hoeft de pomp dus helemaal niet te draaien, maar zonder pompschakelaar gebeurt het toch. Om te voorkomen dat een pomp vast komt te zitten, doordat er gedurende een langere periodes niet gepompt wordt, zorgen de meeste pompschakelaars ervoor dat de pomp toch iedere 24 uur een aantal minuten draait (let hier op bij aanschaf en ingebruikname).

Na de erg eenvoudige plaatsing (zelfs voor een leek) van de pompschakelaar viel mij allereerst op dat het in huis een stuk stiller was geworden, ondanks dat ik de pomp nog nooit had horen draaien. Ongemerkt bleek de pomp wel degelijk lawaai te produceren maar viel het gewoonweg niet op.

Ook de temperatuur in de woonkamer bleef ontzettend stabiel, wat door mij als zeer comfortabel ervaren werd.

Pompschakelaar zorgt voor daling in stroomverbruik

Ten slotte werd ook mijn verwachting met betrekking tot het stroomverbruik bewaarheid. De maanden december tot en met februari vestigde ik nieuwe laagte-records, met dalingen van enkele tientallen kwH’s per maand. Dit in acht nemend en uitgaand van een nog grotere daling in de zomermaanden waarbij de pomp helemaal niet draait (afgezien van de beveiliging tegen vastlopen) betekent het dat ik dit apparaat in ongeveer een jaar heb terugverdiend.

In een jaar het apparaat terugverdienen en ook nog eens drie vliegen in 1 klap slaan, maakt mij enthousiast over verdere bespaarmogelijkheden in huis.

Conclusie: een pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket !!

 

Pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket

 

P.S. Voor meer informatie over deze pompschakelaar klikt u op deze link of op de afbeelding.Pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket