Pompschakelaar vloerverwarming nader verklaard

Dit artikel is bedoeld voor mensen die niet bekend zijn met de term pompschakelaar. Een pompschakelaar voor de vloerverwarming wel te verstaan.

pompschakelaar

Een vloerverwarmingspomp zonder pompschakelaar

Zoals de naam al zegt kan een pompschakelaar een pomp in- of uit schakelen. In dit geval gaat het om de pomp die er voor zorgt dat verwarmd water van de CV-ketel (of andere warmtebron) door uw vloer gepompt wordt. De meeste pompen die gebruikt worden voor vloerverwarming draaien continue door.

Dit wil zeggen dat er dus voortdurend water door uw vloer gepompt wordt, ongeacht of het water nu koud is of warm. Wanneer een CV-ketel geen warm water aanlevert, omdat de kamer op temperatuur is, wordt er dus afgekoeld water door uw vloer gepompt. Hierdoor koelt de vloer snel af en is het dus nodig om weer (onnodig) te gaan stoken.

Het tweede nadeel hiervan is dat de pomp onnodig stroom verbruikt. Een hedendaagse pomp gebruikt ca. 40 watt, wat neer komt op 0,96kWh per dag (per 24 uur). Dus ook in de zomermaanden wanneer uw verwarming niet aan staat draait de pomp gewoon door en gaat er bijna 30kWh in 1 maand door heen.

In het geval van oudere en minder zuinige pompen loopt dit nog verder op.

Wanneer uw pomp zich direct in of naast uw woonkamer bevindt zult u ongemerkt de pomp de gehele dag horen draaien.

Pompschakelaar vloerverwarming lost problemen op en levert meer comfort

Een pompschakelaar wordt ingezet om onnodig pompen te voorkomen. Door de pomp alleen in te schakelen wanneer er warm water aangeleverd wordt en te stoppen op het moment dat het aanvoerwater niet langer warm is.

Dit levert de volgende voordelen op:

  1. Koud water wordt niet langer rondgepompt door de vloer, de vloer blijft hierdoor langer op temperatuur en dit is een stuk comfortabeler (doordat de temperatuur van de vloer stabiel blijft).
  2. U zult de pomp niet langer horen draaien (in mijn geval wist ik niet dat ik de pomp hoorde draaien totdat deze stopte).
  3. Het stroomverbruik zal dalen doordat de pomp niet meer onnodig draait.Pompschakelaar

 

Om te voorkomen dat de pomp vast komt te zitten, doordat deze in de zomermaanden helemaal niet zal draaien, hebben fabrikanten van pompschakelaars een beveiliging gemaakt waardoor de pomp één maal per dag maximaal 5 minuten zal draaien.

Overigens is het plaatsen van een pompschakelaar iets wat u zelf eenvoudig kunt doen. Het is slechts een kwestie van de pompschakelaar plaatsen in het stopcontact naast de pomp en de stekker van de pomp in de pompschakelaar steken. Vervolgens de warmwater-sensor vastklikken op de leiding die het CV-water aanvoert en klaar is kees.

Om u een indruk te geven van hoe een pompschakelaar er uit ziet plaats ik hiernaast een afbeelding van een veelvoorkomende pompschakelaar.

 

Pompschakelaar

P.S. Om u een indruk te geven te van mijn persoonlijke ervaringen met de pompschakelaar raad ik aan ook het volgend artikel op deze site te lezen: pompschakelaar is een verrassende drietrapsraket