Slimme thermostaat een slimme keuze?

Nu het stookseizoen weer voor de deur staat kun u niet om het nieuwe fenomeen “slimme thermostaat” heen. U komt het overal tegen in kranten, tv en het internet. Een slimme thermostaat klinkt leuk, maar wat is het eigenlijk en is het ook echt slim?

Een slimme thermostaat biedt een aantal extra functies ten opzichte van de gebruikelijke thermostaten. Voorbeeld van een toegevoegde functie is de mogelijkheid om de thermostaat op afstand te besturen (overigens alleen voor slimme thermostaten met wifi-connectie). Hiermee is het mogelijk om met behulp van een smartphone bijvoorbeeld onderweg naar huis de verwarming alvast op te schroeven, zodat u thuiskomt in een warm huis.slimme thermostaat van ICY

Een andere veel toegepaste functie van een slimme thermostaat is de aanwezigheidsdetectie. Hiermee weet de thermostaat dat u thuis bent en zal het de comfort-stand aanhouden. Zodra u niet meer opgemerkt wordt door de thermostaat zal deze terugschakelen naar een lagere temperatuur.

Slimme thermostaten doen dit met behulp van een sensor (zoals ook buitenlampen de aanwezigheid van mensen opmerken) en met behulp van lichtsensoren. Geen aanwezigheid gedetecteerd betekent dus een verlaging van de temperatuur.

Over het algemeen kunt u de gevoeligheid en de tijd instellen (vertraging) waarmee u de aanwezigheidsdetectie kunt sturen. Dit om te voorkomen dat de slimme thermostaat het huis de hele dag warm houdt omdat een huisdier langs de thermostaat loopt. Of wanneer u aanwezig bent in een andere kamer dan waar de slimme thermostaat hangt en u slechts een paar keer per dag opgemerkt wordt.

 

De slimme thermostaat ook iets voor u?

Een slimme thermostaat is overigens los verkrijgbaar. Dat wil zeggen u bent niet gebonden aan een energieleverancier of abonnement.

De prijsklasse van slimme thermostaten ligt op het moment van schrijven van dit artikel in de klasse van € 150 tot € 350. Volgens TNO is het mogelijk om met een slimme thermostaat tot 26% te besparen op gaskosten, wat zou betekenen dat een dergelijke investering relatief snel terugverdiend kan worden.

Of deze besparing door u ook gehaald zal worden is uiteraard niet te zeggen en hangt van uw persoonlijke situatie af.

Voor een aantal situaties is het gebruik van een slimme thermostaat zeker aan te bevelen zoals:

  • Gezinnen met kinderen die de thermostaat vergeten bij het verlaten/binnenkomen van het huis.
  • Vakantiewoningen waarbij de tijdelijke bewoner zich niet direct om de stookkosten bekommert.
  • Woningen met radiatoren als hoofdverwarming (snelle opwarming) waardoor er relatief veel gas te besparen valt met verlaging van de temperatuur.
  • Woningen met vloerverwarming hebben langer tijd nodig om op te warmen, na een week vakantie is het ideaal om de vloerverwarming alvast tijdens de terugreis aan te kunnen zetten.

In het geval van vloerverwarming (trage opwarming) is de aanwezigheidsdetectie, en bijbehorende verlaging/verhoging, niet direct ideaal te noemen omdat vloerverwarming het beste rendeert bij constante temperaturen. Het op afstand besturen van de thermostaat.

P.S. In sommige gevallen zal een powerconverter nodig zijn om een slimme thermostaat aan te sluiten op uw CV, laat u bij aanschaf hierover goed informeren.

 

Slimme thermostaat