Stroom besparen door de vriezer te ontijzen

Onlangs viel het mij op dat het wekelijks stroomverbruik aan het oplopen was. Dat is wel het laatste wat je verwacht als je met energiebesparende maatregelen bezig bent.

Het vermoeden ging direct naar de koel-vriescombinatie.  Na 2 jaar lang het ijs niet te hebben verwijderd was er inmiddels sprake van een flinke laag ijs, dus dit moest het wel zijn. Wanneer een vriezer hard moet werken, en dat is het geval wanneer er veel ijs gevormd is, dan kost het veel energie om de vriezer koud te houden.

Ik kan dus stroom besparen door de vriezer te ontijzen!

Stroom besparen door de vriezer te ontijzen

Na alle diepvriesproducten in de koelkast geplaatst te hebben (normaal gesproken zet ik het dan buiten neer maar de winter laat het dit jaar afweten), begon ik vol goede moed het ijs  te verwijderen. Een aantal keer een pan met kokend water er in zetten en flink schrapen, zorgde ervoor dat langzaam maar zeker het ijs af begon te brokkelen.

 

 

Na een uur en vier tupperware-trommels vol met ijs verder, werd de vriezer ijsvrij verklaard. Wat een verschil en bovendien gingen de laden er nu ook weer soepeltjes in.

Een week later werd duidelijk dat het weekverbruik weer op het normale niveau terug was, wat circa 3 kWh minder was. In een jaar scheelt dat al gauw 150kWh maar gelukkig heb ik het zolang niet op zijn beloop gelaten , maar actie ondernomen.

Dat is het voordeel van wekelijks de meterstanden noteren en letten op uitspringers.

 

P.S. De energie-meter bevestigt mijn vermoeden, want de koelvriescombinatie neemt nu weer 0,75 kWh per dag in plaats van bijna 1,2 kWh. Vermoedt u ook een stroom slurpend apparaat bij u in huis, meet het verbruik dan met een energie-meter zodat u weet wat er verbruikt wordt en actie kunt ondernemen.Stroom besparen door de vriezer te ontijzen