TFT beeldscherm zuinig

Ik vroeg het mij al lang af: is een TFT beeldscherm zuinig ? Het antwoord ontdekte ik tijdens een dagje thuiswerken, doordat het HP TFT beeldscherm wat aan mijn laptop gekoppeld is meer energie verbruikt dan ik had verwacht. Bij toeval drukte ik op een icoontje van de HP power assistant.tft beeldscherm zuinig?

De laptop zelf gebruikt zo rond de 20 watt, wat soms iets hoger is wanneer de accu zich oplaadt. Maar het beeldscherm verbruikte tot mijn verbazing 48 watt. Dit tooltje van HP gaf mij direct mogelijkheid om het contrast en de helderheid naar beneden bij te stellen en gaf ook direct het nieuwe verbruik aan. Ik schoof de knop naar links en bij een nog steeds helder scherm was het verbruik nu ongeveer 20 watt aan. Een directe energiebesparing van 28 watt.

Ik vond het erg opvallend en was nog niet helemaal overtuigd. Dus heb ik mijn Cresta energiemeter er tussen gezet en deze bevestigde het. Een simpele actie die direct besparing oplevert zonder dat ik inlever op gebruikscomfort.

Enthousiast pakte ik de rekenmachine om uit te rekenen wat dit op jaarbasis zou besparen, bij 2 dagen per week thuiswerken. De conclusie was dat dit per jaar ca. 24 kWh gaat besparen en dus ca. 5 euro. Niet wereldschokkend maar toch mooi meegenomen, deze 5 euro steek ik dus in mijn eigen zak, in plaats van in die van de Nuon.

Dus is een TFT beeldscherm zuinig met energie ? Niet met de standaardinstellingen maar wel met een simpele aanpassing.