Tocht opsporen met waxinelichtjes

Afgelopen winter voelde ik tijdens een dag thuiswerken op zolder, een koude luchtstroming passeren. Dit verbaasde mij enigszins omdat ons huis van 2008 is en toch redelijk goed geïsoleerd zou moeten zijn.tocht opsporen met waxinelichtjes

Anderzijds zou dit wel eens de verklaring kunnen zijn voor het feit dat de zolder ‘s nachts vrij snel afkoelt en er overdag redelijk gestookt moet worden om het behaaglijk warm te houden. Een spontane ingeving leidde ertoe dat ik een schoteltje pakte met drie waxinelichtjes  en het avontuur van tocht opsporen met waxinelichtjes was begonnen”. Ik plaatste het op de vloer in het midden van de zolderkamer. Met verbazing constateerde ik dat de vlammetjes praktisch plat geblazen werden, het kon dus niet anders dan dat er flinke tocht aanwezig moest zijn.

Al snel werd het mij duidelijk dat de tocht uit de vensterbanken vandaan kwam doordat in iedere vensterbank de vlammetjes continue heen en weer wakkerden. Aangezien het in totaal om 6 kleinere ramen gaat is er natuurlijk veel kans op tochtkieren naar de spouwmuur. Proefondervindelijk dekte ik alle vensterbanken af met tuinkussens en dekbedden. Hierna plaatste ik het schoteltje met de waxinelichtjes nogmaals op de vloer in het midden van de kamer en nu bleven de vlammetjes keurig rechtop staan.

Tocht opsporen met waxinelichtjes is simpel, om dit sneller en beter te doen is het praktischer om met een warmteverliesmeter te werken.

In de thuiswerkdagen die daar opvolgden hield ik het temperatuurverloop in de zolderkamer in de gaten en het bleef gerieflijk warm gedurende de dag. In de nachten koelde de kamer veel minder af dan daarvoor en dit had als gevolg dat ik de thermostaat in de woonkamer minder hoog op hoefde te schroeven om het warm te hebben op de zolderkamer. Het probleem was vastgesteld en ook de oplossing was voorhanden en om een en ander netjes te verhelpen heb ik de kleine kieren tussen kozijnen en vensterbanken goed afgedicht met kit (voor een paar euro).

Aangezien mijn acties pas laat in de winter plaats vonden heb ik het effect nog niet kunnen constateren in het gasverbruik maar komende winter verwacht ik zeker een daling te zullen zien. Wie had dat verwacht: tocht opsporen met waxinelichtjes?

En met een investering van een paar euro het probleem de nek om draaien! Ik in elk geval niet 🙂

 

P.S. Om tocht effectiever te lijf te gaan heeft Black&Decker een warmteverliesmeter op de markt gebracht:Tocht opsporen met waxinelichtjes is simpel, voor betere resultaten gebruikt u een warmteverliesmeter