Waar moet je op letten bij het kopen van ledlampen ?

Inmiddels zijn ledlampen gemeengoed geworden.  Als je nog niet overtuigd bent van het voordeel van ledlampen, dan verwijs ik je graag naar het artikel “einde van de gloeilamp” elders op deze site.

Ze worden te kust en te keur aangeboden. Onbekende merken maar ook de gerenommeerde merken brengen ze op de markt. Voor een paar euro tot enkele tientallen euro’s.

Zoals gezegd zijn ze in veel verschillende soorten verkrijgbaar maar hoe wordt je hier wijs uit? Maar waar moet je op letten bij het kopen van LED-lampen?

Eigenlijk is deze vraag vrij simpel te beantwoorden. Het verschil zit in de eigenschappen van de lamp.


Net als bij gewone gloeilampen heb je te maken met de verschillende vormen van fittingen. Dus de grootte van de schroefdraad waar je lamp in draait, verkrijgbaar van groot tot klein zoals zichtbaar wordt in onderstaand plaatje: 

waar moet je op letten bij het kopen van LED-lampen?

 

 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een ledlamp?

Bij twijfel over het type fitting kun je altijd even googelen, op bovenstaande typenummers tot je afbeeldingen vindt die overeenkomen met de lamp die je wilt vervangen.

Ook vind je informatie over lampen vaak op de verpakking of op weergegeven op de lamp zelf.

Merkloze ledlampen

Ledlampen zonder merk of vage onbekende merken zijn geen aanrader. Persoonlijk heb ik al vele van dit soort lampen moeten weggooien, omdat ze het of helemaal niet deden of na enkelen maanden al geen licht meer gaven (of begonnen te knipperen).

Een ander nadeel van dit soort lampen is dat ze voor storing op je stroomnetwerk in huis kunnen zorgen. Het is dus aan te raden om bij aanschaf te kiezen voor gerenommeerde merken zoals Philips, Osram, Pharox, Megamann.

Lichtopbrengst en dimbaar

Een ander punt van belang bij aanschaf is de hoeveelheid lichtopbrengst. Dit wordt aangeduid in Lumen (op de verpakkingen vaak afgekort als “lm”).

Hoe hoger het aantal lumen hoe meer lichtopbrengst de lamp geeft. Sommige ledlampen zijn dimbaar, wanneer dit het geval is wordt dit expliciet vermeld. Wordt het niet vermeld dan is de lamp niet dimbaar.

De volgende tabel geeft je een indicatie van de lichtopbrengst gekoppeld aan het wattage van klassieke gloeilampen:

tabel_gloeilamp

Vaak wordt op verpakkingen van ledlampen aangegeven dat een ledlamp van bijvoorbeeld 1 watt overeenkomt met een klassieke gloeilamp van 15 watt.

Laat je hier niet door misleiden. Deze indicaties kloppen vaak niet , dus het is beter om bovenstaande tabel te hanteren. Dus als je een gloeilamp van 40 watt wilt vervangen kies dan een LED-lamp die een lichtopbrengst geeft van 400 tot 500 lumen (wordt op de verpakking vermeld , vaak in kleine letters).

Let ook op de vormen en grootte van de lamp (bij webshops wordt deze informatie vaak uitgebreid vermeld). Soms hebben LED-lampen absurd grote of rare vormen waardoor ze niet in je lamphouder passen.

P.S. Op het internet zijn vele aanbieders van LED-lampen aanwezig. Een aanbieder van Philips en Pharox lampen is bespaarbazaar.nl en het voordeel van deze aanbieder is dat er op de website bij de producten veel ervaringen van klanten worden gepubliceerd wat erg van pas kan komen.

Ledlampen