Wat kost nu een avondje TV kijken?

In een gemiddeld gezin wordt over het algemeen per week een redelijk aantal uren TV gekeken. Maar wat kost nu een avondje TV kijken , als je het stroomverbruik van de TV rekent?

Uiteraard verschilt dit van toestel tot toestel. Het type kan behoorlijk wat verschil maken. Zo zal een ouderwetse TV met een dikke en zware beeldbuis veel meer verbruiken , dan een moderne flatscreen. Ook is het van invloed of je alleen je TV toestel gebruikt, of dat je ook een DVD speler aan hebt staan of bijvoorbeeld de home cinema set. Ook een losse ontvanger van UPC, KPN of Ziggo zal er voor zorgen dat je meer verbruikt dan wanneer je alleen een TV aan hebt staan.Wat kost nu een avondje TV kijken

Daarnaast zijn de instellingen van je TV ook van invloed. Heb je de helderheid en het contrast op maximaal zijn dan zal het stroomverbruik hoger zijn. Moderne TV instellingen hebben tegenwoordig ook vaak opties zoals energy saving wat voor een lager energieverbruik zorgt.

In dit artikel nemen we als voorbeeld een gemiddeld toestel van Sony, genaamd een Sony Bravia van 32 inch met een leeftijd van 5 jaar.

In de energy-saving modus van het toestel verbruik deze circa 60 watt. In de normale modus is dit al gauw 80 watt.

Wanneer je in de energy-saving modus een avondje TV kijkt kost dit dus ongeveer 4 x 60 watt = 240 watt ( 0, 24 kWh). Maal een kWh prijs van 21 eurocent is dit dus ongeveer: 5 eurocent.

Wat kost nu een avondje tv kijken

 

Dit lijkt niet veel maar als je er vanuit gaat dat je dit een jaar lang iedere avond doet dan lopen de kosten per jaar voor televisiegebruik op naar ca. 18 euro.

Het televisiegebruik maakt dan voor ca. 90 kWh per jaar deel uit van je energie-rekening (wanneer je de energy-saving stand niet gebruikt is dit bijna ongeveer 33% meer).

 

P.S. wil je weten wat je eigen TV verbruikt dan kun je in de handleiding van je TV (of op de achterkant aflezen) wat je TV verbruikt. Ook kun je het meten met een energieverbruiksmeter die je overigens ook kunt gebruiken voor andere elektrische apparatuur. Klik hier voor meer informatie over een energiekostenmeter .