Zonne-energie opslaan is de toekomst

Al een aantal jaren zit ik te wachten tot het moment waarop zonne-energie opslaan mogelijk wordt. Nu heb ik nog geen zonnepanelen op mijn dak maar wanneer zonne-energie opslaan tot de mogelijkheden gaat behoren, wordt dit mijn volgende stap in het streven naar onafhankelijkheid van de grote energie-reuzen.

Begin mei werd door Tesla, bekend van de volledig elektrische auto, een accu aangekondigd waarmee dit mogelijk is. Met behulp van een accu in je huis, ter grootte van een royale CV-ketel, kun je de energie van je zonnepanelen die je niet direct verbruikt opslaan in een accu. Terugleveren aan het net tegen onzekere vergoedingen is dan niet langer een issue.zonne-energie opslaan

Wanneer ik op dit onderwerp ga rondkijken op het internet blijkt dat er naast Tesla nog een tiental grote bedrijven keihard werken aan het ontwikkelen van accu’s die hiervoor geschikt zijn.

De modellen die Tesla aan heeft gekondigd hebben een opslagcapaciteit van 7 tot 10 kWh. De prijzen die hiervoor genoemd werden liggen tussen de 2700 en 3100 euro. In verhouding tot de prijzen van zonnepanelen is dit een bedrag, afhankelijk van het aantal zonnepanelen waar je voor kiest, dat bijna net zo hoog is (of hoger) dan de aanschaf van de zonnepanelen met toebehoren.

 

Zonne-energie opslaan is nu nog te vroeg

Als ik af moet gaan op de economen die hun zegje hierover gedaan hebben dan zou met bovengenoemde aanschafprijs voor een dergelijke accu en de huidige stroomprijs,  de investering na ongeveer 16 jaar renderen.

In afweging nemend dat het 16 jaar duurt voordat, met deze aanschafprijs, je investering uit kan zie ik hier voorlopig nog even van af. Net zoals met alle nieuwe innovaties zullen er de komende jaren nog voldoende kinderziekten uitgehaald moeten worden. Bovendien betaal je als haantje de voorste vaak een veel hogere prijs dan wanneer je een aantal jaren wacht, tot prijzen dalen en er meer aanbod en concurrentie ontstaat.

Zelf zonne-energie opslaan is voor mij nu nog niet interessant, maar ik hou de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.